Wie zijn de slachtoffers?

De slachtoffers van mensenhandel hebben vele gezichten.

 

Mensenhandel gaat over meisjes en jongens, vrouwen en mannen die onder vaak mensonterende omstandigheden gedwongen worden om te werken:

 

- Mensenhandel is het meisje dat door haar ‘vriendje’ gedwongen wordt om seks met andere mannen te hebben.

 

- Mensenhandel is ook het jongetje dat door zijn oom gedwongen wordt om winkeldiefstal te plegen.

 

- Mensenhandel is ook de asielzoeker die in een wasserij gedwongen wordt om onder erbarmelijke omstandigheden veel te lange, onbetaalde uren te draaien.

 

- Mensenhandel is de vrouw die naar Nederland kwam met de belofte van een mooie baan en vervolgens in een huis werd opgesloten waar zij dag en nacht huishoudelijk werk moet doen.

 

- Mensenhandel is die jongen die bijvoorbeeld drugs moe verkopen voor en de opbrengst moet inleveren bij een "vriend".

 

- Mensenhandel is ten slotte ook de illegaal in Nederland verblijvende jongen die gedwongen wordt seks te hebben met wildvreemde mannen.

 

Mensenhandel kent dan ook veel uiteenlopende verschijningsvormen. Het kan bijvoorbeeld gaan om seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, maar ook om criminele uitbuiting of gedwongen orgaanverwijdering.

 

Slachtoffers en daders komen zowel uit Nederland als uit EU-lidstaten en derde landen. Tal van verschijnings-vormen, verbonden door één rode draad: mensenhandel maakt een enorme inbreuk op de individuele vrijheid van mensen en is daarmee een van de ernstigste en meest complexe vormen van ondermijning.

 

Bron: Samen tegen mensenhandel - Een integrale programma-aanpak van seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting.